Dýně

  •  pro příkrmy je nechutnější dýně hokaido, jelikož je slaďounká
  • dýni je třeba vydlabat a zbavit jadérek
  • obsahuje cenné minerály (vápník, hořčík, železo) a je bohatá na provitamin A a vitaminy B a C

 

Máslo

  • pro zjemnění chuti můžete zaměnit olej za máslo a pokud to tak uděláte, doporučuji bio máslo

 

 

 

Maso

  •  pokud se chystáte na masozeleninový příkrm, doporučuji nejdříve dusit jen maso (cca 10-15 minut) a až  poté přidat zeleninu
  •  pro první masové příkrmy doporučuji maso "bílé", tedy kuřecí, krůtí, králičí, poté je možné do jídelníčku zařadit i libové maso telecí a hovězí

 

Olej

  • do příkrmů já osobně používám bio příkrmový olej Alnatura (možné zakoupit v DM drogerii, kombinace řepkového a slunečnicového), ale je možné použít i kvalitní olivový olej

 

Rýže

  • do příkrmů se dá použít dětská rýže nebo já používám loupanou rýži zn. Lagris
  • pohltí při rozmixování hodně vody a promění se v hustou lepkavou hmotu, proto v příkrmech s rýží je třeba přidávat více vody, abyste docílili správné konzistence a pyré nebylo příliš husté

 

Těstoviny

  • do jednoho roku používejte bezvaječné
  • těstoviny pohltí při rozmixování hodně vody a promění se v hustou lepkavou hmotu, proto v příkrmech s těstovinami je třeba přidávat více vody, abyste docílili správné "kašovité" konzistence

 

Vajíčka

  •  od ukončeného šestého měsíce je možné namísto masa, pro získání bílkovin, přidat do příkrmu vaječný žloutek
  • pozor, žloutek je důležité předem úplně uvařit
  • bílek smí děti nejdříve od jednoho roku

 

 

 

Voda

  • do příkrmů do ukončeného šestého měsíce je vhodné používat kojeneckou vodu
  • od sedmého měsíce můžete použít i kohoutkovou vodu, která přejde varem
  • do jedné porce příkrmu přijde přibližně 50ml vody (pokud ve vodě budete vařit, ne jídlo dusit na páře)
  • uváděné množství vody v receptech je pro vaření na páře, tzn., že toto množství vody se částečně vypaří a v příkrmu tedy bude vody o něco méně

 

Zelenina

  • kořenovou zeleninu, brambory a tyto typy zeleniny krájejte vždy na menší kousky, pokud je vaříte x dusíte s jinou, měkčí zeleninou
  • zeleninu jako např. pórek, cuketu a podobné, můžete krájet na kousky o něco větší
  • pokud máte možnost zeleninu kupovat na farmářských trzích, využijte toho
  • v případě, že nemáte farmářské trhy na dosah, pak se snažte v obchodech vybírat zeleninu co nejčerstvější a mrkev např. s natí

Diskusní téma: Užitečné tipy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek